Az alternatív orvoslásról

„Nem lehet kétféle medicina, konvencionális és alternatív”

fpm20010300p37-uf1 A fenti idézetet Prof. dr. Rák Kálmán, az MTA doktora, a klinikai hematológia és a véralvadás kutatás nemzetközileg ismert Széchenyi díjas művelője és oktatója írja a Magyar Tudomány 2003/7 számában, “Quo Vadis, medicina? Integrálható-e az ortodox (hivatalos) és az alternatív (tradicionális) medicina?” címmel írt cikkének végén, konklúzióként1. Ami azt jelenti, hogy csak egyféle orvoslás van, amit adekvát módon teszteltek, az működik, amire megfelelő, tudományos bizonyítékaink vannak. Az alternatív gyógyászatnál éppen az a probléma, hogy ez nincs meg, a bizonyítékok szubjektívek, beszámolókon és hagyományon alapulnak, tudományos fejlődés nem tapasztalható. A világ nagyobb részének azonban még ma is ez az egyetlen elérhető módszer, ők pedig sikerrel exportálják ezeket a metódusokat a nyugati világba is, ahol pedig elérhető a bizonyítékokon alapuló, modern gyógyászat, ami a fejlett világ bizonságát, kényelmét olyan nagy mértékben megalapozta.

Miért volt s lett újra bizonyos körökben vonzó és népszerű?” – kérdi a szerző. A válasz az, hogy az alternatív medicina a konvencionális orvoslás hibáit, fehér foltjait igyekszik kihasználni, mivel személyesen dönthetünk a kezelésről, nagyobb bizalmat is táplálunk felé, szerepet játszik a holisztikus kezelés iránti vágy és a vallásos, ezoterikus beállítottság is, amelynek igénye van egy misztikusabb világra is, amit a racionális orvoslás nem elégít ki.

Tegyük hozzá: nem elhanyagolható tényezõ az egészségügyi kultúra jelenlegi szintje sem, s nem utolsósorban a gazdasági szempontok (dollármilliárdok forognak világszerte a homeopátiás szerek tarka piacán).” – írja Rák professzor.


cam pie A Nature elemzése szerint2 az USA-ban az alternatív orvoslás területén a közel 34 milliárd dolláros piacból a legnagyobb részt az ún. “természetes termékek” képviselik (43,7%), a második helyezést a praxisok tiszteletdíjai teszik ki, harmadik helyen, több mint 4 milliárdos bevétellel a keleti technikák (jóga, tai-chi, csi-gong) állnak, a negyedik legnagyobb üzlet pedig a homeopátia (8,6%). Magyarországon mások az arányok, valószínűleg nagyobb üzlet a homeopátiás szerek piaca és elenyésző az amerikában annyira népszerű keleti technikák alkalmazása, ehelyett a gyógynövények, kínai orvoslás, csontkovácsok, akupunktúra és számtalan más, egzotikus technika térhódítása figyelhető meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2002-es adatai szerint a franciák 77%-a részesült legalább egy alkalommal természetgyógyászati kezelésben az adott év folyamán. Hasonlóan magasak az arányok Németországban is, ott a páciensek 73%-a használ természetes eredetű gyógyszerkészítményeket és 76%-uk szeretné az e gyógyszercsoportba tartozó készítményeket a társadalombiztosítás által továbbra is támogatottan megkapni. Nagy-Britanniában éves szinten 2,3 milliárd amerikai dollárnak megfelelő fontot költenek az alternatív gyógyeljárásokra, Svájcban a lakosság 33%-a részesült legalább egyszer a tavalyi év során komplementer (kiegészítő) orvosi ellátásban, és közülük 84% véli úgy, hogy a kezelések sikeresek voltak.

245855 Boldogkői Zsolt (a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója) szerint „az alternatív orvoslás legfőbb problémája azonban éppen az, hogy létezik egy olyan módszer, amely a betegségeket egyre eredményesebben gyógyítja.” 3 Ez az ambivalencia az oka annak, hogy manapság az alternatív medicina a nyugati világban általában kiegészítő orvoslásként jelentkezik, így

„új ambíciók keletkeztek: bezsebelni a valóban hatékony orvostudomány eredményeit. A trükk egyszerű: karon fogjuk a jó öreg ortodox medicinát, s siker esetén együtt állunk ki a rivaldafénybe. Ha esetleg mégsem él túl a beteg, akkor visszavonulunk a színfalak mögé, s ujjal mutogatunk.” 

Komoly probléma, hogy az alternatív medicinát gyakran orvosok ajánlják, nem kellően figyelmeztetve azok hatástalanságára, sőt valódi alternatívaként írják le a valódi orvoslással szemben, doktori címük pedig súlyt ad kijelentéseiknek: „a komplementer medicina olyan kiegészítő gyógymódokat foglal magában, amelyek a hagyományos, más néven allopátiás orvoslás eljárásai mellett alkalmazhatók a tökéletesebb gyógyulás érdekében.”  4 Még rosszabb, amikor maguk is sarlatánná válva, alkalmazzák is őket a bizonyítékokon alapuló orvoslás helyett, ilyenekkel foglalkozunk bőségesen ezen blog keretein belül. További probléma a politika és a tudomány felső köreinek cinkos összejátszása az áltudományokkal, ennek eredményeképp tudományosan megalapozottnak nyilvánította a Magyar Tudományos Akadémia  a hagyományos kínai orvoslást5, így létrejöhettek  az ehhez kapcsolódó közhasznú alapítványok6, nem beszélve a köré épített milliárdos bizniszről, ami nemrég a törvényhozást is elérve kisebbfajta botrány kiváltójává vált az orvosi kamara ellenállása miatt7. A homeopátia a nemzetközi szervezeteket is meghódította. Az "Európai Bizottság a Homeopátiáért" elnevezésű egyesülést (European Committee for Homoeopathy, ECH) az Unió tagországainak orvosi szervezetei hozták létre, melyben sok ország képviselői között Magyarország képviselői is jelen vannak az albizottságokban. A négy albizottság közül az egyikben az egységes törvényi háttér kialakításán dolgoznak, a másikban az oktatás helyzetét tárgyalják, a harmadikban a modern kutatások támogatása a központi téma, míg a negyedikben az egységes homeopátiás gyógyszerkönyv összeállításán dolgoznak. Tíz évvel ezelőtt az Európai Parlament (Strasbourg) 1 millió ECU-t biztosított homeopátiás kutatások finanszírozására8. Az alternatív orvoslás szerei, így a homeopátiás pirulák is bekerültek a gyógyszertárakba9, azt sugallva ezzel, hogy valódi hatóanyaggal rendelkező orvosságokról van szó. Az alternatív medicina betört az egyetemekre is, például 2013 szeptemberében “Az alternatív gyógyászat tudományos megközelítésben” címmel első alkalommal szervezett konferenciát a Napfény Életmód és Közművelődési Egyesület a Debreceni Egyetem OEC Egészségügyi Karán10. 1996 óta van homeopátiás tanfolyam az Állatorvostudományi Egyetemen11, 2010 óta a Semmelweis Egyetemen akupunktúra oktatásra is járhatunk12.

Nem lehet akkor, hogy a kiegészítő, alternatív medicina polgárjogot nyert a hagyományos orvoslásban? Ha hagyományos orvoslás alatt tudományos tényeken, bizonyítékokon alapuló rendszert értünk, akkor nem. Ha úgy érezzük a fentiek alapján, hogy egyes orvosok, intézmények aktívan beálltak az alternatív medicina mögé, akkor az ő interpretálásukban igen. Ámde Boldogkői professzor szerint „alternatív természettudomány nem létezik” 13, hiszen valóságból egy létezik, amelyet a tudomány segítségével ismerünk meg. Ha valamely ismeretterület kívül esik a tudományos megismerhetőségen, az nem lehet ennek az egyetemes valóságnak a része, vagy legalábbis nem tudhatjuk, valóban része-e, s nem csupán képzeletünk terméke. Vannak, akik szerint a gyógyszergyárak és a hatóságok összeesküdtek ellenünk, ezért nyomják el az alternatív medicinát, amely nem az ő profitjukat szolgálná. A valóságban ez az összeesküvés nem tűnik túl hatékonynak, mert ahogy láttuk, az alternatív medicina egyre nagyobb teret nyer. A tudományos  hitelességnek viszont nem felel meg, így nem is tudhatjuk, gyógyulásunk az alkalmazott eljárásnak vagy a párhuzamosan folytatott hagyományos gyógyászatnak, esetleg a szervezet öngyógyító mechanizmusának köszönhető-e. Így sikerrel elhitetjük magunkkal, hogy a különleges gyógymód a nyerő, ezzel bekerülünk abba a körbe, amely szembeállítja a kétféle orvoslást, de az alternatívnak nagyobb hatékonyságot tulajdonítva. De emlékezzünk Rák professzor szavaira: “nem lehet kétféle medicina”. Az egyik szükségszerűen hamis.


Források, hivatkozások

3 megjegyzés :

ment_a_lista írta...

Néhány idézet, amik Rák professzor szavaival összecsengenek:

‘First, do no harm’ with complementary and alternative medicine
Edzard Ernst
Trends in Pharmacological Sciences, Volume 28, Issue 2, 48-50, 1 February 2007
http://www.cell.com/trends/pharmacological-sciences/fulltext/S0165-6147%2806%2900291-4

"CAM is often seen as being harmless, but even treatments that are associated with few direct risks can be harmful when used to replace conventional treatments"


Alternative Medicine -- The Risks of Untested and Unregulated Remedies
Marcia Angell, M.D.
Jerome P. Kassirer, M.D.
NEJM 1998; 339: 839-841

"It is time for the scientific community to stop giving alternative medicine a free ride. There cannot
be two kinds of medicine -- conventional and alternative. There is only medicine that has been
adequately tested and medicine that has not, medicine that works and medicine that may or may not
work. Once a treatment has been tested rigorously, it no longer matters whether it was considered
alternative at the outset. If it is found to be reasonably safe and effective, it will be accepted. But
assertions, speculation, and testimonials do not substitute for evidence."


Alternative Medicine Meets Science
Phil B. Fontanarosa; George D. Lundberg
JAMA. 1998;280(18):1618-1619

"There is no alternative medicine. There is only scientifically
proven, evidence-based medicine supported by solid data or
unproven medicine, for which scientific evidence is lacking.
Whether a therapeutic practice is 'Eastern' or 'Western' is
unconventional or mainstream, or involves mind-body techniques
or molecular genetics is largely irrelevant except for
historical purposes and cultural interest."


Alternative medicine remains an ethics-free zone
The level of misinformation about alternative medicine has
reached the point where it is endangering patients
Edzard Ernst
guardian.co.uk, Tuesday 8 November 2011

"The undeniable fact, however, is that the information supplied by practitioners of
alternative medicine is often incomplete, wrong or
dangerously misleading to the point
of seriously endangering public health and thus
violating medical ethics."
"So medical ethics is anything but boring. The level of misinformation about alternative
medicine has now reached the point where it has become dangerous and unethical. So
far, alternative medicine has remained an ethics-free zone. It is time to change this."


Alternative Medicine—Learning From the Past,
Examining the Present, Advancing to the Future
Wayne B. Jonas, MD
JAMA. 1998;280(18):1616-1617

"Medical practices outside the mainstream of 'official' medicine
have always been an important part of the public's health care."
"Alternative medicine is here to stay. It is no longer an option
to ignore it or treat it as something outside the normal processes of science and medicine.
The challenge is to move forward carefully, using both
reason and wisdom, as we attempt to separate the pearls from
the mud."

korhely írta...

Az orvostàrsadalom miért jàratja le magàt azzal, h. nem veti ki magàbòl a homeopatiàval üzérkedöket?
Hogyan létezhet, h. nem tiltakoznak azok ellen az àllami és EU jogszabàlyok ellen, amelyek a homeopàtiàs szereket felmentik a gyògyszerek törzskönyvezésében kötelezö àltalànos szabàlyok alòl, és az összetételük, hatàsossàguk igazolàsa nélkül engedélyezik a forgalmazàsukat?
Ezek utàn mi a biztosìték arra, h. màs esetekben tàvol tartjàk magukat a ràszorulò emberek egészségének üzleti célù kihasznàlàsàtòl?

Kjerstin Lis írta...

MINDENNEK OLVASSA EL EZT A TÉTELET, HOGYAN KÖNYVE HITÉNEK JOGI ÉS BIZONYOS HITELTÁRSASÁGT. A nevem Kjerstin Lis, kölcsön kerestem adósságaim rendezése érdekében, mindenki, akivel csaltam és csaltam, amíg végül megismerkedtem Benjamin úrral. Breil Lee 450 000,00 R kölcsönt tudott kölcsön adni nekem. Segített más kollégáimnak is. Ma az egész széles világ legboldogabb embereként beszélek, és elmondtam magamnak, hogy minden olyan hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünktől, elmondom a nevét az egész széles világnak, és örülök, hogy azt mondhatom, hogy a családom hamarosan visszatért, mert kölcsönre volt szükségem az egész életem elindításához, mivel egyedülálló anyám vagyok 3 gyerekkel, és az egész világ úgy tűnt, hogy rám lóg, amíg azt nem értettem, hogy az Isten hitelt küldött kölcsönadóként, amely megváltoztatta az életem és a családomé, az istenfélő hitelező, Benjamin úr, ő volt a Megváltó Isten, akit küldtek a családom megmentésére, és először azt hittem, hogy ez nem lehetséges, amíg meg nem kapom a kölcsönt, meghívtam őt a családomhoz. - Összesen olyan párt, amelyet nem hagyott le, és mindenkinek, akinek valódi hitelköltsége van, azt tanácsolom, hogy lépjen kapcsolatba Benjamin Breil Lee úrral e-mailben (lfdsloans@outlook.com), mert ő a legmegértőbb és legszívűbbi hitelező. valaha is gondoskodó szívvel találkoztam. Nem tudja, hogy ezt csinálom azzal, hogy jóindulatát felém terjesztem, de úgy érzem, hogy ezt meg kell osztanom veletek mindenkivel, hogy megszabaduljon a csalóktól, kérlek, vigyázzon a megszemélyesítőktől, és lépjen kapcsolatba a megfelelő kölcsöncéggel. Írjon nekünk: lfdsloans@outlook. com vagy a WhatsApp + 1-989-394-3740. .

Megjegyzés küldése